Грешке у реконструкцији Улице војводе Степе

Многобројне грешке откривене су у реконструкцији прометне саобраћајнице, али нико не прихвата одговорност. „Врућ кромпир“ пребацују ЦИП, „Ратко Митровић“, градоначелник Синиша Мали.

14.08.2015. | М.Т.Ковачевић | Вечерње новости

Многобројне грешке откривене су у реконструкцији прометне саобраћајнице, али нико не прихвата одговорност. „Врућ кромпир“ пребацују ЦИП, „Ратко Митровић“, градоначелник Синиша Мали.

14.08.2015. | М.Т.Ковачевић | Вечерње новости

Протекле су две недеље од свечаног отварања реконструисане Улице војводе Степе, а из дана у дан откривају се шокантне грешке у пројекту и његовој реализацији. Од преуских тротоара, бандера на стазама за слепе, бетонских стубова на пешачким прелазима, водоводних цеви које пуцају…

А да све буде још црње, сви укључени у овај посао „перу руке“ и пребацују одговорност на „оног другог“. Почев од пројектанта Саобраћајног института ЦИП, преко извођача радова „Ратка Митровића“, па до Синише Малог, којем је за све крива претходна власт, иако је уговор о одабиру фирме која ће обавити посао потписан 12. јуна 2014, у тренутку када је он већ био на функцији градоначелника (претходно био и на челу Привременог органа који је руководио престоницом).

Како било, „врућ кромпир“ што су поједини сегменти саобраћајнице лоше одрађени, пребацује се у туђе двориште.

Наш пројекат је изузетно добар и стојимо иза њега – за „Новости“ прича Милутин Игњатовић, директор ЦИП. – Ми нисмо надгледали радове, јер је то посао надзорног органа. Такође, морам да нагласим да извођачи радова, али и надзорни орган, нису искусни када је реновирање улица у питању.

МБА „Ратко Митровић нискоградња“ оштро одбацује ове нападе. И узвраћају истом мером.

Пројекат је пун мањкавости – прича Зоран Петровић, извршни директор овог предузећа. – Као директна последица лошег рада ЦИП-а, нисмо завршили радове 11. јула, када је био предвиђен рок, већ смо морали да уређујемо додатних двадесетак дана. Наша фирма, за разлику од ЦИП, дала је чак три банкарске гаранције на изведене радове, па поред моралне одговорности, имамо и новчану обавезу.

Представници Института за путеве, који је био надзорни орган, одбили су да говоре за медије. Кажу, по уговору не смеју ништа за медије да коментаришу.

Међутим, „Новости“ су дошле у посед њиховог извештаја од пре две недеље, у коме се наводи да је стручни надзор утврдио да је „улица отворена за саобраћај, иако нису завршени сви радови“. У документима се наводи низ недостатака на постављеној хоризонталној и вертикалној сигнализацији, али и незавршеним радовима на трамвајској прузи, тротоарима и пешачким прелазима.

ЦИП ЈЕ КРИВ ЗА СТУБ НА „ЗЕБРИ“

Директор „Ратка Митровића“ документовано указује да су они као извођачи радова указали пројектанту на мањкавост око поменутог стуба и затезних тегова на пешачком прелазу.

– Писмено смо упозоравали на потенцијални проблем, али они су одбили нашу сугестију. Ми, као извођачи радова, морамо да радимо по пројекту инвеститора, и ништа не смемо да мењамо – каже Зоран Петровић.