Додик гради аутопут ка Србији

Република Српска је једно од већих градилишта у региону и има значајне могућности за инвеситирање, изјавио је у Београду председник тог ентиета Милорад Додик.

Додик је на Економском самиту Србије рекао да РС има стабилне институције система које не изазивају кризу, да је у економском смислу ентитет који може суверено да одлучује у свим сферама економског живота и да чини све што може да привуче додатне инвестиције, изменама закона, али и “гиљотином прописа”.

Оценивши да је регионална сарадња веома важна, јер без ње нема политичке и безбедносне стабилности, али ни инвестиција, председник Српске је истакао да и Србија има једну од најстабилнијих влада у региону, те да треба да буде лидер економског развоја.

“Зато и подржавамо све напоре Србије за привлачење инвестиција и разговарамо са Србијом о заједничким пројектима”, рекао је Додик на скупу, чији је Танјуг медијски партнер.

У претходних девет година, казао је, БДП у РС је порастао шест пута, валута је стабилна, стопа ПДВ је једна од најнижих у региону, а порез на профит је 10 одсто, док су сва права инвеситора заштићена.

У прилог констатација да је Српска једно од највећих градилишта у региону, Додик је помеуо пример аутопута од Добоја до Бањалуке који би требало да буде завршен за две године, а који треба да буде део коридора до границе са Србијом.

“То је у развојном смислу веома важно јер ће омогућити да се РС снажније интегрише са привредом Србије”, рекао је Додик.

Говорећи о другим инвестицијама, Додик је рекао да ће ове године бити отворена термоелектрана, као и да РС жели да искористи велики енергетски потенцијал који поседује.

“У РС постоји значајна могућност за инвестирање”, истакао је и подсетио да је прошле године, упркос поплавама, РС имала незнатни раст БДП што је, како је наве, било равно подвигу.

“Наше опредељење је да будемо интегрисани део ЕУ”, рекао је председник Републике Српске истакавши да је Русија значајан инвеститор и да РС не жели да изгуби ту земљу као потенцијалног улагача.