До мора преко Голије и Пештера  

Промене трасе будућег ауто-пута Београд – Јужни Јадран неће бити. Како је и планирано, ауто-пут ће од Пожеге проћи подножјем Голије и преко Пештера, а у Бољарима ће се спојити са црногорским делом ове саобраћајнице. Размишља се само о краковима ауто-пута који ће са тзв. Коридором 11 повезати и друга подручја у овом делу Србије.

Ово је у Новом Пазару, где је заједно са Расимом Љајићем положила камен темељац за нови мост преко Рашке, изјавила потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

У односу на такозвану златиборску трасу, пештерска је краћа и јефтинија, а из заосталости извлачи два огромна подручја у Србији – Голију и Пештер. Ипак, неки политичари из Ужица и Златиборског округа и даље тврде да ће се борити за то да тзв. Коридор 11, уместо подножјем Голије и преко Пештера, прође преко Златибора.

Део Коридора 10 од Владичиног Хана до Доњег Нерадовца, дужине 26,2 километара, отворен је за саобраћај, а премијер Александар Вучић најавио је да ће цео Коридор 10 бити готов најкасније до марта 2017. године.

Вучић је казао да је у ту деоницу уложено 73,8 милиона евра, да се Коридор гради од 2009. године, али да су радови заиста почели 2012. године. Он је додао да се то финансира из кредита Светске банке.

“Од Хоргоша до Прешева и од Хоргоша до Димитровграда моћи ћете најкасније да идете до марта 2017. године, а трудићемо се да то буде до краја наредне године. И Јабланички и Пчињски округ биће повезани са Нишким округом, али и целом Србијом. Овај аутопут је развојни пројекат, отворићемо нове фабрике, доводимо нове инвеститоре у Врање и Владичин Хан”, рекао је Вучић у Врању.

Шеф Канцеларије Светске банке у Србији Тони Верхеијен рекао је да пут од Владичиног Хана до Нерадовца резултат дугогодишњег рада и да је Коридор 10 најважнији у Србији, јер побољшава регионалну повезаност и да је на тај начин Србија укључена у део европске мреже путева.