Хамбург планира да изгради јавне зелене површине на врху бучног аутопута

Јавни зелени простори у облику три нова парка ће ускоро прекривати већи део чувеног Ауотбахн-а (немачког аутопута), док он пролази кроз Хамбург. Путна мрежа дугачка преко 12.000 километара пролази кроз центар Хамбурга, делећи град на западни и источни део са бучним саобраћајем.

Грађевинарство

14.01.2015. | Inhabitat

Пројекат, развијен од стране Министарства за урбанизам и заштиту животне средине Републике Немачке, предвиђа затварање појединих делова трасе аутопуа са зеленим крововима који позивају мештане да уживају у новим зеленим и бујним пејзажима.

Поред разбијања континуитета Хамбурга, возила на аутопуту пролазе кроз град, дижући прашину, прљавштину, загађиваче и стварајући буку у насељима који га окружују. Као део предстојеће зелене мреже, која ће створити више паркова и стаза у граду, влада ће градити маске на три одвојене деонице аутопута који ће претворити путеве испод у тунеле на чијем се врху налазе три бујна парка.

Прва фаза пројекта ће створити мрежу ливада, бициклистичких стаза и заједничких башта који ће бити доступни јавности. Редизајн ће покривати 3 километара аутопута, дајући 24 хектара новог зеленог простора становницима Хамбурга.

По завршетку, нови паркови ће такође постићи раст становништва стварање нових тихих подручја за градњу кућа. Немачка влада предвиђа да око 2.000 нових домова може бити изграђено око парка. Реализација пројекта ће започети ове године са градњом два „крова“ аутопута, док је завршетка целокупног пројекта заказан за 2022. годину.