Холанђани граде мост помоћу 3D штампача

Mост Холандија Холандска компанија MX3D планира да сагради мост изнад канала у Амстердаму помоћу технике која би могла да постане стандард будуће градње. “Користећи роботске штампаче који могу да креирају челичне структуре у 3Д, направићемо пешачки мост изнад једног од канала у центру Амстердама”, наводи се у саопшењу ове startup компаније.

Пројекат, чија би реализација требало да почне у септембру, подразумева да роботи сами праве потпорну структуру како мост буде напредовао.

Специјално дизјаниране роботске руке загревају метал на 1.500 степени Целзијуса, обликујући “кап по кап” структуру моста. Крећући се од једне обале, роботи ће “штампајући” метал стрпљиво стварати конструкцију све док не дотакну другу обалу.

“Принцип је једноставан. Повезали смо модерну машину за заваривање са индустријском роботском руком”, казао је дизјанер моста Joris Larman, преноси АФП.
“Машинама руководи компјутерски програм који смо сами развили тако да оне могу да одштампају веома комплексне и веома различите металне структуре”, објаснио је он.

Досад су роботске руке коршћене за штампање мањих металних структура, али би ово био први пројекат великих размера који би био остварен путем 3Д технологије, казала је представница MX3D, додајући да би то уједно био и први корак ка коришћењу ове напредне технике у грађевинарству, посебно у извођењу опасних задатака попут висинске градње.

У MX3D -у очекују да мост, који ће бити дуг седам метара, буде готов до половине 2017.