Goodyear на Женевском салону открива модел првог пнеуматика који производи електричну енергију

Најновији концептуални пнеуматик – Goodyear футуристички пнеуматик који има способност да производи електричну енергију представљен је на овогодишњем Међународном салону аутомобила у Женеви. Пнеуматик који своју деформацију и вибрације може да претвори у електричну енергију конципирали су инжењери у Goodyear-овом Центру за иновације и једноставно га назвали “BH03” према шифри коју је добио у развоју.o.

Футуристички концептуални пнеуматик има све могућности да изазове револуцију у својој бранши

С обзиром да на глобалном тржишту влада све веће интересовање за електричне аутомобиле, очекује се да ће ова иновација одиграти важну улогу у актуелним расправама о мобилности у будућности.

“На развој концептуалног пнеуматика који производи електричну енергију подстакла нас је забринутост за животну средину и изворе енергије. Свака футуристичка идеја најпре представља друштвени изазов, а ми намеравамо да се укључимо јер радимо на томе да створимо бољу будућност. Убеђени смо да ће у будућности овај пнеуматик бити инспирација и пронаћи своје место у развоју,” каже Jean-Pierre Jeusette, главни директор Goodyear-овог Центра за иновације у Луксембургу у коме је развијен идејни модел.

Овај концептуални пнеуматик генерише електричну енергију која у возилу напаја батерије хибридног система преноса снаге као и друге елементе на арматури. Електричну енергију ствара користећи ефекте две врсте материјала:

• термоелектрични материјал претвара у електричну енергију ону топлоту која се у статичком стању пнеуматика ствара апсорпцијом светлости/топлоте у његовој ултра-црној текстури, а у динамичком стању настаје услед котрљања;

• пијезоелектрични материјал вибрације и промене у притиску претвара у електричну енергију

Наведени нови материјали граде тродимензионалну мрежу која представља унутрашњу структуру пнеуматика. Ова структура би потенцијално могла да носи тежину возила ако се пнеуматик пробуши, што би представљало алтернативни приступ технологији RunOnFlat. Осим тога, по ободу пнеуматика налази се широк канал који повећава отпорност на аквапланинг и на јединствени начин апсорбује буку.

Наведени пнеуматик је искључиво идејне природе и Goodyear не намерава да га производи. Концептуални пнеуматици су део иновативних процеса предузећа који се развијају са циљем да изазову дебату и расправе о могућим решењима и подстакну инжењере да размишљањем из друкчијег угла гледања дођу до паметних решења за паметну будућност.

ПР саопштење – Goodyear Dunlop Sava Tires д.о.о.

3 Мар, 2015 –