Ministar za infrastrukturu rekao da će Vlada Srbije “sigurno raditi” autoput Beograd-Čačak-južni Jadran. Detalji će biti poznati za 15 do 20 dana. Predlog zakona o saobraćaju na sednici Vlade u četvrtak, najavio Milutin Mrkonjić.

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić obišao je četiri gradilišta u Čačku gde radove finansira Vlada Srbije, a koji su počeli u mandatu prošle vlade.

Mrkonjić je tokom posete Čačku izgradnju autoputa Beograd-Čačak-južni Jadran označio prioritetnom.

Vlada Srbije će “sigurno raditi” autoput Beograd-Čačak-južni Jadran. Detalji o izgradnji tog utoputa biće poznati za 15 do 20 dana, naglasio je Mrkonjić.

Ministar za infrastrukturu kaže da je u Srbiji neophodna izgradnja stanova za mlade po “pristupačnim cenama” i da to mora da bude državni projekat.

Posetio je gradilište na kojem se grade stanovi još od  2000. godine, u okviru projekta “Deset hiljada stanova za mlade”.

U Čačku se, u okviru tog projekta, gradi 33 stana ukupne površine 3.000 kvadrata.

Zamenik direktora Građevinske direkcije Srbije, koja finansira te radove, Mirko Petrović rekao je novinarima da izgradnja stanova koja je zaustavljena 2000. godine, a nastavljena osam godina kasnije, košta oko 120 miliona dinara i da će biti završena do kraja juna.

Mrkonjić je obišao i radove na rekonstrukciji centralnog gradskog trga čija prva faza, koja će biti završena do kraja leta, košta 50 miliona dinara, a finansira je Vlada Srbije.

Ministar je posetio i izgradnju novog mosta na Zapadnoj Moravi gde su radovi počeli prošle godine i bili usporeni zbog nedostatka novca.

Gradonačelnik Čačka Velimir Stanojević rekao je da je za izgradnju mosta, iz Nacionalnog investicionog plana, bilo izdvojeno 120 miliona dinara, a da je Ministarstvo za infrastrukturu odobrilo još 100 miliona dinara za završetak mosta.

Mrkonjić je posetio i halu Košarkaškog kluba “Borac” čiju rekonstrukciju i dogradnju sa 40 miliona dinara finansira Vlada Srbije i lokalna samouprava. Radovi su počeli pre tri meseca.

Novi zakon o saobraćaju u najkraćem roku

Ministar Milutin Mrkonjić izjavio je da će u najkraćem mogućem roku biti donet novi Zakon o saobraćaju što će, između ostalog, doprineti da se više ne događaju teške saobraćajne nesreće kao što je jutrošnja na Ibarskoj magistrali.

Novi zakon će stvoriti uslove za mnogo bolju bezbednost u saobraćaju.

“Već u četvrtak predlog zakona o saobraćaju, koji su sačinili Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo infrastrukture, biće razmatran na sednici Vlade, posle čega ide u skupštinsku proceduru”, rekao je ministar.

Zakon je sačinjen po ugledu na najrazvijene evropske zemlje i predviđa rigorozne mere za učesnike u saobraćaju koji ga ne budu poštovali, istakao je Mrkonjić.

IZVOR: RTS, 04. apr 2009