Kotor – Zaključenjem ugovora o izgradnji „brze saobraćajnice” između podgoričkog „Monteputa” i Instituta za građevinarstvo Hrvatske, ozvaničeno je i nastojanje crnogorskih vlasti da, uprkos višegodišnjem protivljenju ljudi od struke, ipak izgrade most u tesnacu Verige. „Na trasi buduće brze saobraćajnice kroz Crnu Goru, od Debelog brijega do Ulcinja u ukupnoj dužini od oko 110 kilometra, ključni je most Verige”, rekli su predstavnici „Monteputa”.

„Izgradnja mosta može da košta skoro 80 odsto od ukupne trase”, istaknuto je prilikom zaključenja posla u Podgorici i naglašeno da će put imati četiri trake sa po tri i po metra, a za prelaz preko njega će se naplaćivati putarina. Jedino u čemu će eventualno doći do kompromisa je korekcija visine mosta „za nekoliko metara”, rekli su u „Monteputu” ističući da je on projektovan na visinu od 53 i po metra, ali postoje zahtevi opštine Kotor i drugih da se njegova visina poveća a kako bi se omogućio prolazak velikih brodova.

Ugovor o izradi generalnog projekta i prethodne studije opravdanosti izgradnje brze saobraćajnice duž Crnogorskog primorja koštaće 278.000 evra. Rok je pet meseci. Takozvana brza saobraćajnica će ići duž jadranske obale, izlaziti iz Hrvatske u Crnu Goru na području Debelog brijega, padinama iznad obale, na koti između 200 i 300 metara nadmorske visine, vezati se za tunel Sozina i onda autoputem Bar – Podgorica, a od Bara produžiti prema albanskoj granici u zoni Ulcinja i nastaviti ka Albaniji.

„Gradnja mosta na Verigama trajno bi uništila pejzažne vrednosti Boke i definitivno zatvorila Kotorski zaliv za veće brodove koji dovode turiste u Kotor, upozorili su predstavnici Narodne stranke (NS). Oni su pozvali izvršnu vlast u kotorskoj Opštini da odlučnije reaguje u vezi sa gradnjom mosta na Verigama. Veliki broj stručnjaka iz raznih oblasti koji su učestvovali na okruglom stolu o gradnji mosta na Verigama usprotivili su se gradnji mosta.

Iz Luke Kotor i kotorske opštine protivili su se ideji izgradnje mosta koji bi sprečio uplovljavanje većih brodova i jahti, ali u poslednje vreme izostaje njihova reakcija.

Lane je u Kotor uplovilo 177 brodova i 1.205 jahti. Ove godine se očekuje dolazak 250 brodova i oko 1.500 jahti. U kotorsku luku uskoro će uploviti veliki kruzer „Seven seasons navigator”, dug 180 metara sa 30.000 bruto registarskih tona i putnički brod „Bodika” dugačak 210 metara.