Izgradnjom tunela između Foče i Gackog, saobraćajnica Beograd –Herceg Novi postaje najbliži put turistima iz Srbije. Mada su zimski uslovi teški, u toku su radovi na sanaciji višegodišnjeg klizišta na prevoju Čemerno, između Foče i Gackog, na magistralnom putu Beograd – Dubrovnik, odnosno Trebinje.

Radnici „Integral inžinjeringa” iz Laktaša i njihovi kooperanti od novembra prošle godine angažovani su na deonici dugoj 9.600 metara, na kojoj će biti izgrađena dva tunela ukupne dužine 2.000 metara, te nekoliko mostova i vijadukt.

Kompletan projekat treba da se okonča za tri godine, ceni se na oko 72 miliona maraka, a finansira se novcem Vlada Republike Srpske, iz razvojnog fonda za istočni deo Srpske.

Radovi na probijanju dva velika tunela na Čemernu, što je najveći i najsloženiji deo posla, teku planiranom dinamikom. Trenutno su u završnoj fazi radovi na mostu koji vodi od naselja Vrba, prema prvom tunelu i pristupnom putu.

Mihajlo Čobelić, nadzorni inženjer kaže da je od početka radova na ovom projektu, skoro 50 dana padala kiša ili sneg, ali da nijedan dan nije došlo do prekida poslova.

Ocenjujući realizaciju ovog projekta izuzetno značajnom načelnik opštine Foča Zdravko Krsmanović kaže da su kvalitetne saobraćajnice jedan od njihovih osnovnih strateških razvojnih pravaca.

–Izgradnjom tunela ispod Čemerna i saobraćajnice Beograd – Herceg Novibez sumnje ćebiti najatraktivnija i najbliža komunikacija i brojnim turistima iz Srbije premacrnogorskom primorju. Opština Foča i Nacionalni park „Sutjeska” nalaze se na tom putu, tako da najozbiljnije računamo na intenzivniji razvoj takozvanog tranzicionog turizma, naglašava Krsmanović.

Izvor: POLITIKA, 21.02.2009.