BIJELJINA, RAČA – Izgradnja mosta na Savi, kod Sremske Rače, koji će spojiti Srem i Semberiju, a time i Republiku Srpsku i BiH sa Srbijom, završena je, potvrdio nam je Blažo Dutina, šef gradilišta beogradske firme ”Intermost”, kojoj je poveren ovaj značajan posao.

Preostalo je farbanje, uglavnom, unutrašnjosti građevine, čija je dužina 400, a širina 11 metara sa dve saobraćajne trake po 3,3 metra, uz pešačku stazu. Kranovi su već uklonjeni kao i deo materijala, pa puštanje u saobraćaj zavisi od toga kada će biti urađeni pristupni putevi sa leve i desne obale Save. Most čini čelična konstrukcija teška 2.000 tona.
– Izgradnja mosta samo sa jedne obale, imajući u vidu da je na drugoj obali druga država, zahtevala je, zaista, specijalnu tehnologiju, koju smo, evo, uspešno savladali – ističe Dutina.
Za prilazne puteve,

na levoj i desnoj obali, kako nam je rečeno u JP ”Putevi Srbije”, potrebno je oko 500 miliona dinara.Očekuju da će Srbija sredstva obezbediti iz NIP i Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine.
Po rečima Predraga Todosića iz JP ”Putevi Srbije” realno je očekivati da izgradnja prilaznih puteva počne već u februaru, čim vremenske prilike dozvole.
Računa se da će RS obezbediti pola novca, a pola Srbija, svako za pristupne puteve na svojoj obali, kako bi, možda, čak i pre proleća most bio pušten u saobraćaj, posle čega bi ovaj granični prelaz, koji ima i železnički saobraćaj bio baš po najvišim evropskim i svetskim standardima.

TEHNOLOGIJA
– Most kod Sremske Rače gradili smo posebnom tehnologijom, pošto je, praktično, urađen na jednoj strani, na strani Srbije – priča Blažo Dutina šef gradilišta firme “Intermost” .